Warzywa strączkowate

Fasolka szparagowa żółta/zielona

Fasola szparagowa należy do rodziny bobowatych. Jest doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz błonnika pokarmowego. Ponadto fasolka szparagowa zawiera dużą skarbnicę witamin np.: A, C, K. Spożywanie fasolki wspomaga układ odpornościowy, pracę serca oraz poprawia pracę układu trawiennego. Z fasolki można przygotować zupę, sałatkę, a nawet nadaje się do kiszenia. Dodaje się ją podczas pieczenia, gotowania i duszenia potraw.

Bób

Bób z rodziny bobowatych jest rośliną jednoroczną. W bobie znajduje się dużo białka, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Dodatkowo bogaty jest w takie minerały jak żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy oraz witaminy A,B,C,E, K. Wspaniale się sprawdzi jako składnik wszelkiego rodzaju potrawek, dań jednogarnkowych. Doskonały do sałatek oraz jako pasta do kanapek. Ugotowany w solonej wodzie bób może posłużyć jako przekąska zamiast paluszków czy krakersów.