Warzywa liściowe

Koperek

Koperek należy do rodziny selerowatych. W jego składzie znajdują się takie minerały jak: żelazo, magnez, fosfor oraz witaminy: D, E, K, C i B. Koperek wspomaga trawienie, powinien być dodawany do potraw ciężkostrawnych. Jest bezcennym dodatkiem do ziemniaków, kapusty i mizerii. Ponadto koperek doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi. Jest niezastąpionym składnikiem w sosie tzatziki. Nadaje potrawom wspaniałego aromatu i smaku.

Cykoria

Cykoria należy do rodziny astrowatych. Jest warzywem, w którym znajduje się dużo witamin oraz minerałów takich jak potas, żelazo, miedź, cynk, magnez czy kwas foliowy. Pobudza apetyt, poprawia trawienie i pracę wątroby. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżych surówek i sałatek. Nadaje się także do zapiekania i duszenia. Może posłużyć jako dekoracja talerzy z wędliną czy serem. Doskonale współgra z orzechami, serem fetą i owocami, np. gruszkami, jabłkami.

Pietruszka natka

Natka pietruszki pochodzi z rodziny selerowatych. Wystarczy użyć niewielkiej ilości natki pietruszki, aby dostarczyć organizmowi takich witamin jak: A i C oraz Beta karoten i minerałów w dużych ilościach: żelazo, magnez, fosfor, wapń. Bogaty skład chemiczny natki pietruszki wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciw bateryjne i przeciwwirusowe. Natka pietruszki najczęściej dodawana jest do zup, nadaje im ładnego wyglądu i aromatu. Ponadto natkę pietruszki można dodać do sałatek, past i koktajli.

Pietruszka natka dekoracyjna

Pietruszka natka należy do roślin z rodziny selerowatych. Charakteryzuje się bardzo ładnym, intensywnym aromatem i szczególnym smakiem. W pietruszce zawartych jest wiele minerałów i ważnych witamin. Pietruszka natka dekoracyjna, zawiera w dużych ilościach między innymi: witaminę A i C oraz związki mineralne: żelazo, magnez i fosfor. Natka pietruszki dekoracyjna bardzo ładnie dekoruje serwowane dania. Można ją użyć praktycznie do każdego dania: zup, sosów czy pieczeni. Wzbogaca smak ryb i mięs.