Warzywa owocowe

Bakłażan

Bakłażan wywodzi się z rodziny psiankowatych, znany jest także jako oberżyna lub gruszka miłosna. Stosowany jest podczas diet odchudzających, do przygotowania posiłków lekkostrawnych i mało kalorycznych. Dostarcza mało tłuszczy i węglowodanów, ale za to dużo błonnika pokarmowego. Jest bogaty w potas, fosfor, wapń i żelazo. Z bakłażana można przygotować potrawy pieczone, grillowane, smażone czy gotowane. Ponadto bakłażan nadaje się do faszerowania.

Cukinia

Cukinia należy do rodziny dyniowatych. W Polsce popularna jest także jej inna nazwa - kabaczek. Cukinia jest lekkostrawna, polecana w diecie odchudzającej. Jest bogata w minerały takie jak żelazo, potas, magnez oraz witaminy C, PP, K, B1 i beta-karoten. W kuchni cukinia ma bardzo różnorodne zastosowanie. Doskonale smakuje przyrządzona na grillu, smażona czy duszona. Sprawdzi się jako jeden z głównych składników lecza, zapiekanki czy ratatouille. Można przygotować z niej pyszne frytki lub placuszki w cieście naleśnikowym.

Dynia

Dynia należy do rodziny dyniowatych. Jest dużych gabarytów i z jednej sztuki można przygotować kilka różnych potraw. Dynia dostarcza organizmowi witaminy: A, C, PP oraz pektyny, wapń, żelazo, kwas foliowy. W gastronomii dynia używana jest jako składnik wielu dań. Można z niej przygotować pyszną zupę, risotto, leczo, czy nadzienie do pierogów. Dynia świetnie smakuje w formie pasty do kanapek. Dynia nadaje się także do marynowania.

Dynia hokkaido

Dynia Hokkaido pochodzi z rodziny dyniowatych. Ma bardzo intensywny, pomarańczowy kolor. Smak dyni Hokkaido jest słodki z lekko orzechową nutą. Dynia jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Dynię Hokkaido można przyrządzić na wiele sposobów. Używa się jej do dań gotowanych, pieczonych i smażonych. Można z niej przygotować pyszną zupę, tartę lub leczo. Ponadto dynię można nadziać i upiec lub zrobić z niej zdrowszą wersję chipsów.

Dynia piżmowa

Dynia piżmowa z rodziny dyniowatych charakteryzuje się podłużnym kształtem i jasnym kolorem skórki. Dynia Piżmowa jest źródłem witaminy B6, przeciwutleniaczy i żelaza. Spożywanie dyni wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Dynia jest lekko strawna, stosowana w dietach odchudzających. Można z niej przyrządzić pyszny gulasz, zupę, potrawkę lub ją zamarynować. Oprócz tego dynię piżmową można nadziać farszem i zapiec.

Ogórek

Ogórek należy do rodziny dyniowatych. Jest to roślina, która ma mało kalorii, polecana osobom na diecie. Pomimo iż ogórek składa się głównie z wody, dostarcza organizmowi w dużej ilości takie minerały jak: potas, fosfor, wapń oraz witaminy: A, K, C. Ogórek pomaga odkwasić organizm i usunie nadmiar wody. Z ogórków można zrobić pyszną mizerię lub zetrzeć je na tarce i dodać do sosu tzatziki. Ponadto ogórki są składnikiem zdrowych sałatek np. sałatki śródziemnomorskiej.

Papryka chilli czerwona

Papryka chilli zielona

Papryka czerwona

Papryka czerwona należy do rodziny roślin psiankowatych. Papryka ta jest słodka w smaku, a jej struktura jest mięsista. Papryka czerwona to bogactwo witamin i minerałów w szczególności witaminy C i A. Papryka czerwona odżywia włosy, skórę i paznokcie. W kuchni papryka czerwona stosowana jest jako składnik sosów, zup i sałatek. Idealna do kanapek i koreczków. Papryka czerwona jest podstawowym składnikiem lecza.

Papryka habanero czerwona

Papryka Habanero pochodzi z rodziny roślin psiankowatych. Habanero, jest jedną z najostrzejszych papryczek chili, zawiera bardzo dużo kapsaicyny, która odpowiada za ostrość. Papryczka Habanero charakteryzuje się bardzo pikantnym smakiem. Ze względu na bardzo ostry smak, paprykę Habanero stosuje się w małych ilościach jako dodatek do sosów, gulaszów, mielonego mięsa, a także jako dodatek do słodkich ciast i dżemów.

Papryka habanero żółta

Papryka Habanero wywodzi się z rodziny psiankowatych. Jest to papryczka o bardzo intensywnym, ostrym smaku. Papryka Habanero pikantny smak zawdzięcza bardzo dużemu stężeniu kapsaicyny. Habanero, dodaje się do potraw w małych ilościach, gdyż niewielka ilość tej ostrej papryczki nadaje pikanterii serwowanemu daniu. Papryka ta używana jest do sosów, zup, mięs, a także słodkich deserów i konfitur.

Papryka jalapeno czerwona

Papryczka jalapeno czerwona należy po grupy papryczek chili. Papryczka jest bardzo ostra w smaku, najczęściej stosowana w kuchni meksykańskiej. Swoją ostrość zawdzięcza kapsaicynie. Papryczka jalapeno zawiera dużą ilość witaminy C i A. Działa przeciwzapalnie i wspomaga przemianę materii. Stosowana jest jako dodatek do sosów, dipów, zup i pizzy. Papryczka Jalapeno jest także marynowana i wędzona.

Papryka jalapeno zielona

Papryczka jalapeno zielona wchodzi w skład grupy papryczek chili. W smaku jest bardzo ostra, dzieje się tak za sprawą kapsaicyny. Papryczka jalapeno zapobiega migrenie i zapaleniu zatok. Papryczki jalapeno zielone są stosowane jako dodatkowy składnik sosów i dipów. Papryczka nadaje się także do marynowania, suszenia i pieczenia. Można ją spożywać na surowo. Jest popularnym składnikiem pizz w ostrzejszym wydaniu.

Papryka peperoni czerwona

Papryka Peperoni z rodziny psiankowatych pochodzi z Peru. W jej składzie chemicznym znajduje się bardzo cenna witamina C oraz E, a także różne minerały w tym Potas. Papryka Peperoni wspomaga mięśnie w tym pracę serca. Ponadto papryka Peperoni wspomaga odchudzanie. W kuchni Peperoni dodawana jest do sałatek, pizzy i sosów. Peperoni nadaje się także do marynowania. W smaku nie jest tak pikantna, jak np. papryczka Habanero.

Papryka peperoni zielona

Papryka peproni należy do roślin psiankowatych. Jest bogatym źródłem witamin takich jak: witamina C i E oraz beta-karotenu. Ponadto w składzie papryki peperoni znajdują się minerały, najcenniejszym jest potas, który dba o dobrą pracę mięśni w tym serca. Peproni nie jest tak ostra, jak papryczki chili. W jej smaku wyczuwalna jest słodycz i goryczka. Jest to papryka, którą najczęściej stosuje się jako dodatek do sałatek czy pizzy. Papryczkę peperoni można także marynować.

Papryka ramiro

Papryka Ramiro pochodzi z rodziny roślin psiankowatych. Charakteryzuje się podłużnych kształtem i brakiem pestek. Papryka ta zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Konsumpcja Ramiro przekłada się na poprawę funkcjonowania mięśni oraz układu odpornościowego. Dzieje się to za sprawą dużej zawartości witaminy C i potasu. Papryka Ramiro jest słodka i ma cienką skórkę. Nadaje się do spożycia na surowo np.: jako dodatek do sałatek, sprawdza się również jako podstawowy składnik lecza. Można ją nadziewać i zapiekać.

Papryka zielona

Papryka zielona pochodzi z rodziny roślin psiankowatych. W jej składzie znajdują się cenne związki mineralne. Bogata jest w kwas foliowy oraz flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki. W zielonej papryce znajdują się także witaminy takie jak: C i E. Zielona papryka w smaku jest trochę gorzkawa. Z uwagi na niską kaloryczność szczególnie jest polecana osobom na diecie. Paprykę zieloną można spożywać na surowo, a także gotować czy zapiekać. Doskonała jako składnik dań warzywnych i mięsnych. Nadaje się do faszerowania kaszą lub mięsem albo innych ulubionym farszem.

Papryka żółta

Papryka żółta wywodzi się z rodziny roślin psiankowatych. Papryka żółta zawiera bardzo wiele minerałów i witamin w tym: C, K, A i witaminy z grupy B. Bogata jest również w błonnik pokarmowy, który pożądany jest szczególnie u osób odchudzających się. Papryka żółta swoim kolorem urozmaica wszystkie dania. Można ją stosować jako składnik zdrowych sałatek, a także dodawać do sosów czy zup. Paprykę żółtą można także grillować lub zamarynować. Świetne komponuje się z mięsem drobiowym.

Pomidor

Pomidor to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pomidor ma wiele cennych wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera bowiem w dużych ilościach takie związki jak: potas, wapń, magnez i fosfor oraz witaminy: C, A, K. Pomidor w kuchni używany jest na wiele sposobów: można go użyć jako dodatek do sałatek, szaszłyków, koreczków, a także ugotować z niego zupę czy pyszne leczo. Sosy z pomidorów dodawane są do makaronów, ryżu czy kasz. Pomidory ładnie zdobią danie, nadają ładnego aromatu i smaku daniom z ryb i mięs.

Pomidor czarny

Pomidor koktajlowy czerwony

Pomidory koktajlowe czerwone należą do rodziny psiankowatych. Charakteryzują się niewielkim rozmiarem, kształtem przypominają małą piłeczkę. Pomidory koktajlowe mają wiele cennych właściwości: poprawiają pracę serca i chronią przed miażdżycą. Pomidorki koktajlowe są skarbnicą witaminy C, A oraz K, zawierają również potas, wapń i fosfor. W kuchni pomidory koktajlowe używane są jako składnik sałatek z rybą np.: tuńczykiem, z kurczakiem, serem feta itp. Pomidory koktajlowe można zapiekać, grillować i jeść na surowo. Są słodkie i aromatyczne.

Pomidor koktajlowy żółty

Pomidory koktajlowe żółte pochodzą z rodziny roślin psiankowatych. Pomidory koktajlowe mają zbliżone wartości odżywcze do innych odmian tej rośliny. Mimo swoich niewielkich rozmiarów pomidory koktajlowe żółte zawierają duże zasoby witamin: C, A, K oraz minerałów: potas, wapń, fosfor. Pomidory mają ładny żółty kolor, cienką skórkę i są słodkie w smaku. Dodane do potraw, nadają im ładnego wyglądu i aromatu. Pomidory koktajlowe można podawać surowe lub po obróbce termicznej. Są doskonałym dodatkiem do ryb, mięs i sałatek. Świetnie komponują się ze świeżą bazylią, oregano i tymiankiem.

Pomidor śliwkowy czerwony

Pomidor śliwkowy należy do roślin z rodziny psiankowatych. W składzie chemicznym pomidora znajduje się między innymi: witamina C, A, K oraz miewały: potas, wapń, fosfor. Pomidory śliwkowe zawierają również dużą ilość likopenu-antyutleniacz, który niweluje wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia. Pomidory śliwkowe dobroczynnie wpływają na pracę serca, zapobiegają miażdżycy i poprawiają odporność organizmu. Pomidory śliwkowe świetnie komponują się z bazylią, są składnikiem świeżych sałatek. Pomidory śliwkowe są najlepsze do suszenia.